BitTorrent'te paylaşım, diğer P2P uygulamalarına göre biraz daha karmaşıktır. Bu, dağıtım sistemini bu kadar etkili kılan protokolün bir sonucudur. BitTorrent, içeriği küçük parçalara bölerek ve eşler arasında rastgele dağıtarak paylaşır. Söz konusu eşler daha sonra bu parçaları birbiriyle paylaşır. Bu, çekirdeğin aynı parçaları tekrar tekrar farklı eşlere göndermesini önler ve bir kümedeki tüm eşlerin, tamamlanma yüzdeleri ne olursa olsun dosyaların dağıtımına katılabilmelerini sağlar.
Bu eşlerin tümünün tüm parçaları tekrar aynı sıraya yerleştirebilmesi ve kullanabilmesi için, BitTorrent istemcilerinin Torrent adlı özel bir referans dosyası kullanması gerekir. Torrent, siteden indirdiğiniz ve µTorrent'e yüklediğiniz dosyadır. Herhangi bir dosyanın dağıtımına katılan tüm eşlerin ve çekirdeklerin istemcilerinde aynı torrent yüklüdür. Kendi içeriğinizi BitTorrent ağında paylaşabilmek için, bu içerik için bir torrent oluşturmanız gerekir.
Önceden değerlendirilmesi gereken konular
Şimdiye kadar birkaç torrent indirdiğinizi torrent dizinleme sitelerine aşina olduğunuzu varsayacağız. İçeriğinizi paylaşabilmek için, diğer kişilerin torrent'inize erişebilmesi gerekir. Bunu yapmanın en yaygın yolu, torrent'i bir torrent sitesine yüklemektir.
· Bir torrent oluşturmadan önce, bir sitenin seçilmesi ve sitenin SSS bölümünde yer alan politika ve kurallarının gözden geçirilmesi akıllıca olur.
· Seçtiğiniz sitenin içerikle ilgili kısıtlamaları olabilir; bazı siteler illegal içeriğe izin vermez, diğerleri ise belirli bir içerikte (müzik veya anime gibi) uzmanlaşmıştır.
· Seçtiğiniz sitenin içerik ile ilgili bazı gereksinimleri olabilir ve torrent'inize imza dosyaları ve reklamlar gibi bazı ekstra özellikler eklemenizi isteyebilir.
· Bazı genel siteler, karşıya yükleme yapabilmek için kayıt olmayı gerektirir; tüm özel siteler bunu zorunlu tutar.
· İçeriğinizin boyutunu düşünmek iki nedenle önemlidir: öncelikle, çok büyük torrent'ler için herkesin yeterli disk alanı yoktur ikincisi ise daha büyük torrent'ler için daha uzun çekirdek sağlama süreleri gerekir. Bu gibi durumlarda, yıllar, sezon, bölümler gibi temel bölümlere dayalı birden çok torrent oluşturmayı düşünebilirsiniz.
· Torrent'inizi oluşturmadan önce, içeriğiniz burada sürekli kalacağından (en azından ilk gönderme sırasında) içeriğinizin konumunu dikkatlice seçin.
· İçeriğinizdeki dosyalar, torrent'i oluşturduktan sonra değiştirilmemelidir. Aksi takdirde torrent bozulabilir.
· Torrent'i oluştururken dosyaların kullanılmadığından emin olun.
· Birden çok dosyanın tek arşive sıkıştırılmasına gerek yoktur. Çoğu torrent kullanıcısı bunu can sıkıcı bulur. Ayrıca iki kat alan gerektirir: biri orijinal, diğeri ise arşiv için.
· Yalnızca arkadaşlarınız ve aileniz arasında dağıtılacak bir torrent oluşturmak isteyebilirsiniz. Bu durumda, torrent'inizi başka bir şekilde dağıtmayı tercih edebilirsiniz.
Yeni Torrent oluşturma
µTorrent'in dahili torrent oluşturucusunu kullanarak yeni bir torrent oluşturabilirsiniz:
µTorrent menüsünde " Dosya " > "Yeni torrent oluştur "
Bu seçenek, "Yeni .torrent oluştur" iletişim kutusunu açar; gerekli bilgileri girmeniz yeterlidir...
Kaynak
Paylaşmak istediğiniz içeriğin konumunu burada belirtirsiniz. Yolu seçmeden önce, tek mi yoksa birden çok dosya mı paylaştığınızı seçin. Birden çok dosya ile bir torrent oluşturuyorsanız, bu dosyalar içinde başka hiçbir içerik olmayan tek bir klasörde bulunmalıdır.
· "Dosya Ekle" veya "Dizin ekle"yi seçin.
· Paylaşmak istediğiniz dosyanın veya dizinin bulunduğu konuma gidin.
İzleyici
İzleyici, belirli bir torrent için eşler hakkında bağlantı bilgileri ileten bir sistem üzerindeki uygulama veya komut dosyasıdır. Ancak, bu dosya olmadan BitTorrent istemcilerinin aynı dosyaları paylaşan diğer istemcileri bulması mümkün olmadığından çok önemlidir. µTorrent, torrent'teki tanıtım URL'sini okuyarak hangi izleyici ile iletişim kuracağını öğrenir. İzleyiciler genellikle diğer internet adreslerine benzer (http//somewebaddress:portnumber/announce). Bir izleyiciye gereksiniminiz varsa:
· Torrent'i yüklemek istediğiniz siteye bakabilirsiniz.
· Özel siteler genellikle kendi izleyicilerini sağlar.
· Genel siteler de kendi izleyicilerini sağlayabilir veya genel izleyicilerin URL'lerini dahil edebilir.
· Kısacası, kullanmak istediğiniz siteden indirdiğiniz torrent'in özelliklerine bakın ve izleyiciyi buradan kopyalayın (ancak, bu tür bir durumda torrent'i siteye yüklemeden önce test etmek için bekleyin, o izleyici bile önce torrent'i kendilerine kaydetmenizi gerektirebilir).
µTorrent, HTTP ve HTTPS (SSL) izleyicileri destekler. UDP izleyiciler desteklenmez. µTorrent, birden çok izleyicili torrent'leri de destekler; aynı sunucudan izleyiciler (benzer URL'lere sahip) birlikte gruplanmalıdır ve farklı sunuculardan izleyiciler boş bir satır ile ayrılmalıdır.
µTorrent, küçük bir grup ile kısa süreliğine paylaşmak isteyen kişilere yönelik bir "katıştırılmış izleyici" içerir. Bu, genel veya özel sitelerde torrent paylaşmak için değil, yalnızca özel içeriği kısa süreliğine paylaşmak için kullanılmalıdır (arkadaşlar ile paylaşılan aile filmleri vb.).
· Katıştırılmış izleyici URL'si: http://your_ip_address:port/announce (burada, ip'niz bilgisayarınızın ip adresidir ve bağlantı noktası, µTorrent'in dinleme bağlantı noktasıdır)
· Katıştırılmış izleyici, aşağıda belirtilen seçeneklerde etkinleştirilmelidir: µTorrent menüsü > seçenekler > tercihler > Gelişmiş > bt.enable_tracker: "true" olarak ayarlanır.
Uyarı: Katıştırılmış izleyicinin kullanılması, torrent etkin olduğu sürece aynı IP adresine ve aynı bağlantı noktasına sahip olmanızı gerektirir. Bu, dinamik IP ve rasgele bağlantı noktası kullanırken internet bağlantınız kesilirse, IP ve bağlantı noktanızın sıfırlanacağı ve torrent'in öleceği anlamına gelir.
Yorumlar
Torrent hakkında bir yorum ekleyebilirsiniz (µTorrent'te bu yorumlar, genel sekmesinin altında görünür.)
Parça Boyutu
Bir torrent oluştururken, daha kolay aktarım ve yönetim için içerik küçük parçalara bölünür. Parçaların boyutunu seçmek için bu seçeneği kullanabilirsiniz. Kural olarak, içerik ne kadar büyük olursa, parçalar da o kadar büyüktür. Çoğu kişi bu ayarı otomatik olarak algıla seçeneğinde bırakmalı ve µTorrent'in uygun seçimi yapmasına izin vermelidir.
Diğer
· "Çekirdek Oluşturmaya Başla", işlemi tamamladığınızda yeni oluşturulan torrent'i otomatik olarak µTorrent'e yükler. Bazı kullanıcılar, karşıya yükledikleri site torrent'i çekirdek sağlama için "yeniden indirmesini" gerektiriyorsa (parola veya tanımlama bilgisi gerektiren bazı sitelerde söz konusudur) bunu devre dışı bırakmak isteyebilir. İşaretlenmezse, çekirdek sağlama için torrent'i µTorrent'e manüel olarak yüklemeniz gerekir.
· "Özel Torrent", izleyici yerine diğer eşlerden eş almanın alternatif yolları olan DHT (Dağıtılmış Sağlama Bilgisi Tablosu) ve PEX'i (Peer EXchange) devre dışı bırakır. Bu, özellikle izleyici herhangi bir nedenle kullanılamadığında yararlıdır. Ancak bazı özel siteler, kullanıcıların paylaşım oranını uygun şekilde izlemelerine engel olduğundan ve kullanıcıların kayıtlı olmayan kullanıcılar ile torrent paylaşmasına olanak sağladığından buna izin vermez.
Oluştur ve Farklı Kaydet...
Bu, torrent oluşturmanın son adımıdır. Her bakımdan, başka bir uygulamada dosya kaydetme ile aynı şekilde çalışır.
Torrent'i diğer torrent'lerinizin bulunduğu yer veya oluşturduğunuz torrent'in klasörü (bu içerikten etkilenmez) gibi uygun bir konuma kaydetmeniz gerekir.
Adlandırma kuralları:
Torrent'inize istediğiniz adı verebilirsiniz, ancak başka kişilerin bunu arayıp bulması gerektiğini unutmayın. Ad, içerikle ilgili olmalı ve içeriği temsil etmelidir. Torrent'e "İlk torrent'im" gibi bir ad vermek, içeriğiyle ilgili hiçbir ipucu vermez ve çok az kişi bunu indirmeyi dener. Daha önce şu adlandırma kuralını görmüş olabilirsiniz:
"My Vacation movies_1996_CAM_MPG_BYME.torrent". Açıklaması şöyledir: "başlık_bölüm_kalite_biçim_oluşturan.torrent".
· "Başlık", basit ve gerekirse açıklayıcı olmalıdır.
· "Bölümler", sıralı torrent'ler söz konusu olduğunda kullanılan bir sayıdır. Bu bir tarih, yayın veya sezon ve bölüm içeren bir etiket olabilir (sık görülen biçimler 102, 1x02 ve s01e02'dir; açıklaması sezon 1, bölüm 2'dir).
· "Kalite", dosyanın kaynağını veya türünü gösterir.
· "Biçim", eşlere içeriği kullanmak için ne gerektiğini gösterir (xvid, doc, avi, mp3, iso vb.).
· "Oluşturan", torrent veya içeriğin oluşturan bilgilerini gösterir.
Unutmayın, birçok işletim sistemi, dosya adlarını 256 karakterle sınırladığından ileriyi planlamak daha iyidir.
Torrent'inizi Başkalarına Sunma
Bunu yapmanın en yaygın yolu, torrent'i bir torrent sitesine yüklemektir. Bu yöntemi kullanmak istiyorsanız, karşıya yüklemeden önce söz konusu sitenin politikalarını, kurallarını ve yordamlarını okumanız gerekir.
. torrent'i karşıya yükleme
· Web tarayıcınızı kullanarak siteye gidin (gerekirse oturum açın).
· Karşıya yükleme sayfasına gidin ve sağlanan yönergeleri izleyin.
· Bazı siteler, yorum ve açıklama eklemenize izin verir. Bir eş olarak yararlı bulacağınız bir şeyler yazmaya çalışın.
Torrent karşıya yüklenmeden öylece bekliyorsa panik yapmayın, başka kişilerin torrent'i fark etmesi ve indirmeye başlaması biraz zaman alabilir. İçeriğin muğlak ve sınırlı çekicilikte olduğu durumlarda bu daha da uzun sürebilir.
Özel İzleyiciler
Bazı özel siteler, çekirdek sağlayabilmeniz için sitelerinden kendi torrent'inizi indirmenizi isteyebilir.
· Torrent'inizi siteden indirin ve µTorrent'e yükleyin (indirme moduna geçmesi ve %0'ı göstermesi gerekir.)
· Torrent'i durdurun, sağ tıklatın ve "Gelişmiş" altındaki içerik menüsünde "İndirme Konumunu Ayarla"yı seçin.
· İçeriğin bulunduğu konuma gidin (diğer bir deyişle, torrent'i oluşturduğunuzda belirlediğiniz aynı yol) ve açın. Birden çok dosya içeren torrent'ler için içeriğin bulunduğu klasörün İÇİNİ değil, tam yolunu belirttiğinizden emin olun.
· Torrent'i başlatın. µTorrent, dosyaları kontrol etmeye başlar (% görece hızlı bir şekilde yükselir) ve %100'e ulaştığında çekirdek sağlamaya başlar (torrent ne kadar büyükse, bu işlem o kadar uzun sürer).